033 247 5153

Krijg ons meteen aan de lijn

info@buitengewoonschoon.nl

Binnen 48 uur reactie op je mail

Zelf je zonnepanelen reinigen

Het hebben van zonnepanelen is een duurzame en kosteneffectieve manier om groene energie op te wekken en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal blijven werken en de hoogst mogelijke energieopbrengst leveren, is regelmatig onderhoud en reiniging essentieel. In deze gids ontdek je waarom het belangrijk is om je zonnepanelen schoon te maken, wanneer en hoe je dit kunt doen, en welke voordelen het schoonmaken van je zonnepanelen met zich meebrengt. Door zelf je zonnepanelen te reinigen, kun je niet alleen geld besparen, maar ook de efficiëntie van je zonnepanelen sterk verbeteren en de levensduur verlengen. Ontdek de juiste technieken en praktische tips om zonnepanelen in topconditie te houden en optimaal te profiteren van je investering in groene energie.

Waarom je zonnepanelen schoonmaken?

Het schoonmaken van zonnepanelen is essentieel voor het behoud van hun optimale prestaties en rendement. Vuil, stof, bladeren en andere verontreinigingen kunnen zich op het oppervlak van de zonnepanelen ophopen en de hoeveelheid zonlicht verminderen die door de panelen wordt geabsorbeerd. Door regelmatig je zonnepanelen schoon te maken, zorg je ervoor dat ze optimaal blijven werken en dat je het maximale rendement uit je investering haalt.zonnepanelen-reinigen

Wanneer en hoe vaak je zonnepanelen reinigen?

Het is aan te raden om je zonnepanelen regelmatig schoon te maken, maar de frequentie kan variëren afhankelijk van je locatie en de mate van vervuiling. Over het algemeen wordt aanbevolen om je zonnepanelen minstens één tot twee keer per jaar grondig te reinigen, bij voorkeur altijd minimaal één keer voor de lente. Dit kan vaker nodig zijn als je in een gebied woont waar bijvoorbeeld veel stof en pollen voorkomen. Het is ook aan te raden om je zonnepanelen schoon te maken na hevige regenval of stormen, omdat ze dan mogelijk bedekt zijn met zand, bladeren of andere deeltjes.

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Het schoonmaken van zonnepanelen vereist zorgvuldigheid om schade aan de panelen te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

Veiligheid eerst: Schakel de zonnepanelen uit en wacht tot ze zijn afgekoeld voordat je begint met het reinigingsproces. Gebruik een veilige ladder of steiger om toegang te krijgen tot de panelen en draag indien nodig persoonlijke beschermingsmiddelen.

Verwijder grof vuil: Begin met het voorzichtig verwijderen van grof vuil en bladeren met behulp van een zachte bezem of een tuinslang met lage druk (!). Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat je geen krassen op de panelen maakt.

Reinig met water: Gebruik schoon water, bij voorkeur afgekoeld gekookt water of water dat zand en stenen is gefilterd, en een zachte spons of doek om de resterende vuilresten te verwijderen. Vermijd het gebruik van schurende reinigingsmiddelen of borstels, omdat deze de panelen kunnen beschadigen.

Droog de panelen af: Laat de zonnepanelen aan de lucht drogen en gebruik een zachte doek om eventueel overblijvend vocht weg te vegen. Zorg ervoor dat er geen waterdruppels achterblijven op het oppervlak. Zie je kalkaanslag ontstaan, herhaal de stappen dan opnieuw, maar filter het water opnieuw.

Voor welke rendementsverhoging zorgt het schoonmaken van mijn zonnepanelen?

Het schoonmaken van je zonnepanelen kan leiden tot een significante rendementsverhoging. Zonnepanelen werken het meest efficiënt wanneer ze volledig schoon en vrij zijn van vuil en verontreiniging. Door regelmatig je zonnepanelen schoon te maken, optimaliseer je de energieopbrengst van je systeem.

Diverse onderzoeken tonen aan dat vuil, stof en andere verontreinigingen de prestaties van zonnepanelen kunnen beïnvloeden. Een laagje vuil op het oppervlak van de panelen kan het zonlicht blokkeren en de hoeveelheid opgewekte energie verminderen. Volgens sommige studies kan een vuillaag van slechts 5% het energiepotentieel van een zonnepaneel met wel 20% verminderen. Dit betekent dat je panelen aanzienlijk minder elektriciteit produceren dan dat ze in optimale omstandigheden zouden kunnen.

Horizontaal geplaatste zonnepanelen en het rendementsverlies door vervuiling

Heb je zonnepanelen die horizontaal geplaatst zijn? Dan zijn de resultaten nog beter. Een interessant voorbeeld om hier te noemen is het hoofdkantoor van Google. 15 maanden na de eerste plaatsing van platte zonnepanelen werden deze voor het eerst gereinigd. Het resultaat was dat het rendement van die betreffende panelen meteen werd verdubbeld. 8 maanden later werden ze opnieuw gereinigd en werd het rendement direct verhoogd met 36 procent.

Door je zonnepanelen regelmatig schoon te maken, verwijder je vuil, stof en andere verontreinigingen die zich op het oppervlak hebben opgehoopt. Hierdoor kan het zonlicht onbelemmerd op de zonnecellen vallen, waardoor de energieproductie wordt gemaximaliseerd. Een efficiëntere energieopbrengst betekent dat je meer elektriciteit kunt opwekken, wat leidt tot een hogere besparing op je energierekening,

Naast het optimaliseren van de energieopbrengst kan het schoonmaken van je zonnepanelen ook de levensduur van je systeem verlengen. Vuil en verontreinigingen kunnen zich na verloop van tijd ophopen en het oppervlak van de panelen beschadigen. Bij langdurige blootstelling aan vervuiling kunnen er microkrassen ontstaan, die de efficiëntie van de panelen op de lange termijn kunnen verminderen. Door regelmatig schoon te maken, behoud je dus niet alleen de optimale werking van je zonnepanelen, maar verleng je ook hun levensduur.

Kortom, het schoonmaken van je zonnepanelen is essentieel om hun prestaties te maximaliseren, de energieopbrengst te optimaliseren en de levensduur van het systeem te verlengen. Door regelmatig onderhoud te plegen en je zonnepanelen vrij te houden van vuil en verontreinigingen, kun je blijven genieten van de voordelen van duurzame energieopwekking.

Zelf aan de slag? Download ons gratis e-book

Heb je besloten om zelf aan de slag te gaan, bieden we je graag de hulp. Download hier het gratis e-book: zelf je zonnepanelen schoonmaken en zie de exacte stappen die je moet volgen. Veel succes!

Toch liever hulp van professionals?

Dat snappen we maar al te goed. Je woning is zeer kostbaar en fouten zitten in een klein hoekje. We denken graag met je mee. Heb je vragen? We beantwoorden ze graag. Vul dit offerteformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op voor een vrijblijvend voorstel op maat!

Hoe kunnen we je van dienst zijn?​

Vraag direct een prijsvoorstel aan of neem contact op voor alle mogelijkheden. We helpen je graag verder!

Koen Doppenberg