033 247 5153

Krijg ons meteen aan de lijn

info@buitengewoonschoon.nl

Binnen 48 uur reactie op je mail

Zelf je gevel reinigen

Een schone gevel is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar het heeft ook praktische voordelen. Door regelmatig je gevel schoon te maken, verwijder je vuil, algen en mos, waardoor de levensduur van je gevel wordt verlengd. Maar daarnaast verbetert het ook de energie-efficiëntie van je huis, wat het dus een waardevolle investering maakt om je gevel in goede staat te houden.Waar je op moet letten bij het schoonmaken van je gevel

Bij het reinigen van je gevel zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je de juiste reinigingsmethoden en -materialen kiezen op basis van het type gevelmateriaal dat je hebt. Het gebruik van te agressieve reinigingsmiddelen of te hoge druk kan schade veroorzaken. Daarnaast is het essentieel om veiligheidsmaatregelen te treffen, zoals het dragen van beschermende kleding en het werken met een veilige ladder of steiger als je op grotere hoogtes gaat werken.

 

Hoe vaak moet je je gevel schoonmaken?

De frequentie van gevelreiniging hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen wordt aanbevolen om je gevel eens in de paar jaar grondig te reinigen. Dit kan echter variëren afhankelijk van de locatie van je huis, de mate van vervuiling en het type gevelmateriaal. Als je merkt dat er sneller vuilophoping of aantasting plaatsvindt omdat je woning bijvoorbeeld dicht bij een snelweg ligt, kan het nodig zijn om vaker schoon te maken. Regelmatig inspecteren en onderhouden van je gevel is belangrijk om problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken.

Voordelen van zelf je gevel reinigen vs. uitbesteden

Het zelf reinigen van je gevel kan verschillende voordelen bieden. Ten eerste bespaar je kosten doordat je geen professionele reinigingsdienst hoeft in te schakelen. Bovendien heb je volledige controle over het reinigingsproces en kun je de reiniging uitvoeren volgens jouw eigen planning en kwaliteitsnormen. Aan de andere kant kan het uitbesteden van gevelreiniging aan professionals zorgen voor een grondigere en efficiëntere reiniging, vooral bij complexe of moeilijk bereikbare gevels. Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en de beste optie te kiezen op basis van jouw specifieke situatie. Zorg er ten allen tijde voor dat je precies weet wat je aan het doen bent, anders kun je kostbare fouten maken.

Hoe maak je je gevel schoon?

Het reinigen van je gevel vereist een doordachte aanpak. Begin met het inspecteren van de gevel en identificeer specifieke problemen, zoals vlekken of schimmelgroei. Voor het reinigen kun je gebruik maken van verschillende methoden, afhankelijk van het type gevelmateriaal dat je hebt. Een veelgebruikte methode is het gebruik van een mild reinigingsmiddel, zoals een mengsel van water en een mild schoonmaakmiddel, samen met een zachte borstel of een spons. Hiermee kun je voorzichtig vuil en oppervlakte verontreinigingen verwijderen zonder schade aan de gevel te veroorzaken.

Als je gevel sterk vervuild is, zul je waarschijnlijk overwegen om een hogedrukreiniger te gebruiken. Dit is echter niet aan te raden. Gevels slijten bij ieder contact met een hogedrukreiniger en worden daardoor een steeds populairdere plek voor schimmels, bacteriën en mossen, ook al lijkt het resultaat hier niet naar.

Naast het reinigen is het ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het trimmen van overhangende bomen of struiken om schaduw en vochtproblemen te verminderen. Dit kan helpen om de frequentie van gevelreiniging te verminderen en de duurzaamheid van je gevel te bevorderen.

Je gevel wel of niet laten impregneren?

Na het reinigen van je gevel kun je overwegen om een impregneermiddel aan te brengen. Het impregneren van je gevel biedt extra bescherming tegen vocht, vuil en weersinvloeden. Het kan helpen om je gevel langer schoon en in goede staat te houden. Impregneermiddelen vormen een beschermende barrière op het oppervlak van de gevel, waardoor waterafstoting en verminderde absorptie van vuil en verontreinigingen mogelijk zijn. Concreet betekent dit dat je gevel langer schoon en goed beschermd blijft en je dus minder vaak hoeft schoon te maken. 

Echter, voordat je besluit om je gevel te impregneren, is het raadzaam om de specifieke eigenschappen en behoeften van je gevel te overwegen. Sommige gevelmaterialen, zoals baksteen, zijn van nature al redelijk bestand tegen vocht en hebben mogelijk geen impregnering nodig. Anderzijds kunnen poreuze materialen, zoals kalksteen, baat hebben bij impregnering. Het is verstandig om advies in te winnen bij een professional om te bepalen of het impregneren van je gevel geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Zelf aan de slag? Download ons gratis e-book

Heb je besloten om zelf aan de slag te gaan, bieden we je graag de hulp. Download hier het gratis e-book: zelf je gevel schoonmaken en zie de exacte stappen die je moet volgen. Veel succes!

Toch liever hulp van professionals?

Dat snappen we maar al te goed. Je woning is zeer kostbaar en fouten zitten in een klein hoekje. We denken graag met je mee. Heb je vragen? We beantwoorden ze graag. Vul dit offerteformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op voor een vrijblijvend voorstel op maat!

Hoe kunnen we je van dienst zijn?​

Vraag direct een prijsvoorstel aan of neem contact op voor alle mogelijkheden. We helpen je graag verder!

Koen Doppenberg