033 247 5153

Krijg ons meteen aan de lijn

info@buitengewoonschoon.nl

Binnen 48 uur reactie op je mail

Zelf je dakgoten reinigen

Het schoonmaken van je dakgoten is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je huis. Het zorgt ervoor dat regenwater effectief wordt afgevoerd, waardoor schade aan je dak, gevel en fundering wordt voorkomen. Op deze pagina bespreken we waarom het belangrijk is om je dakgoten schoon te maken, waar je op moet letten tijdens het schoonmaakproces, hoe vaak je dit moet doen, en de voordelen van het zelf reinigen van je dakgoten. Daarnaast geven we praktische tips over hoe je dakgoten kunt reinigen. 

Waarom je dakgoten schoonmaken?

Het schoonmaken van je dakgoten is van cruciaal belang voor het behoud van je huis. Zo zorgt het voor een effectieve waterafvoer. Dakgoten zijn ontworpen om regenwater op te vangen en af te voeren. Wanneer je dakgoten verstopt raken door bladeren, takken, vuil en ander puin, kan het water niet goed worden afgevoerd. Dit kan leiden tot overstromingen, waterlekkages en schade aan je dak, gevel en fundering.

Wanneer water dus niet adequaat wordt afgevoerd, kan het zich ophopen en in je dak en muren sijpelen. Dit kan leiden tot vochtproblemen, schimmelvorming, houtrot en zelfs structurele schade aan je huis. Door regelmatig je dakgoten schoon te maken, voorkom je deze schade en bespaar je op kostbare reparaties in de toekomst. Verstopte dakgoten kunnen ervoor zorgen dat water op je dak blijft staan. Dit verhoogt de kans op lekkages en kan de levensduur van je dak aanzienlijk verkorten. Door je dakgoten schoon te houden, bevorder je de goede afvoer van water en verleng je de levensduur van je dak.

 

zelf-dakgoten reinigen

Waar je op moet letten bij het schoonmaken van je dakgoten

Bij het schoonmaken van je dakgoten zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Veiligheid moet altijd je eerste prioriteit zijn bij het schoonmaken van dakgoten. Gebruik een stabiele ladder en zorg ervoor dat deze stevig op de grond staat voordat je erop klimt. Draag beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, om jezelf te beschermen tegen puin en mogelijk scherpe randen in de dakgoten. Voordat je de dakgoten schoonmaakt, is het een goed moment om te controleren op eventuele schade of problemen. Let op lekkages, losse verbindingen, scheuren of roest. Indien je schade of andere problemen constateert, neem dan de nodige maatregelen om deze te herstellen of schakel een professional in.

Hoe vaak moet je je dakgoten schoonmaken?

De frequentie van het schoonmaken van je dakgoten hangt af van verschillende factoren, zoals het klimaat, de omgeving en de hoeveelheid vegetatie rondom je huis. Over het algemeen wordt aanbevolen om je dakgoten minstens twee keer per jaar schoon te maken, het liefst in het voorjaar en in het najaar. Dit zorgt ervoor dat de dakgoten vrij blijven van vuil en puin en dat het regenwater vrij kan stromen.

Echter, als je in een gebied woont waar veel bomen staan of waar veel bladval is, is het mogelijk dat je vaker je dakgoten moet reinigen. Het kan ook nodig zijn om je dakgoten vaker schoon te maken na hevige regenval of stormen, omdat dit extra vuil en puin kan veroorzaken. Houd regelmatig de staat van je dakgoten in de gaten en pas de schoonmaakfrequentie aan op basis van de specifieke omstandigheden van jouw huis.

Voordelen van zelf je dakgoten schoonmaken

Het zelf reinigen van je dakgoten biedt verschillende voordelen:

Kostenbesparing: Door zelf je dakgoten schoon te maken, bespaar je kosten die je anders zou uitgeven aan het inhuren van professionele reinigingsdiensten. Het reinigen van dakgoten is een taak die je zelf kunt uitvoeren met eenvoudige gereedschappen en een beetje tijd en moeite.

Regelmatig onderhoud: Door zelf je dakgoten te reinigen, kun je regelmatig onderhoud uitvoeren en potentiële problemen vroegtijdig identificeren. Je kunt bijvoorbeeld losse verbindingen, scheuren of verstoppingen opsporen en direct actie ondernemen om verdere schade te voorkomen.

Behoud van de levensduur van je dakgoten: Door regelmatig je dakgoten schoon te maken, verwijder je telkens opgehoopt vuil en puin dat de levensduur van je dakgoten kan verminderen. Het voorkomt corrosie, verstoppingen en andere problemen die de functionaliteit en duurzaamheid van je dakgoten kunnen aantasten.

Controle over de kwaliteit van het werk: Door zelf je dakgoten schoon te maken, heb je volledige controle over de kwaliteit van het uitgevoerde werk. Je kunt ervoor zorgen dat alle vuil en verstoppingen grondig worden verwijderd en dat de afvoer goed functioneert.

Hoe maak je je dakgoten schoon?

Volg deze stappen om je dakgoten effectief schoon te maken:

Verzamel de benodigde materialen: Zorg ervoor dat je over een stevige ladder, handschoenen, een schep of tuinschep, een emmer of afvalzak, en een tuinslang met spuitmond beschikt.

Zorg voor veiligheid: Plaats de ladder stevig op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat deze veilig en stabiel is voordat je erop klimt. Draag beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, om jezelf te beschermen tegen vuil en scherpe randen in de dakgoten.

Verwijder bladeren en puin: Gebruik de schep of tuinschep om bladeren, takken en ander puin uit de dakgoten te scheppen. Verzamel het vuil in de emmer of afvalzak en zorg ervoor dat je het niet in de dakgoot laat vallen.

Spoel de dakgoten schoon: Gebruik de tuinslang met spuitmond om de dakgoten grondig schoon te spoelen. Begin bij de ene kant en werk naar de andere kant, waarbij je ervoor zorgt dat het water vrij door de dakgoten stroomt. Let op verstoppingen of slecht functionerende afvoerpijpen en corrigeer deze indien nodig.

Controleer op schade: Terwijl je de dakgoten schoonmaakt, controleer je op eventuele schade, zoals lekkages, losse verbindingen of scheuren. Neem indien nodig de nodige maatregelen om de problemen te verhelpen of schakel een professional in.

Houd er rekening mee dat deze stappen een algemene richtlijn zijn en dat de specifieke reinigingsprocedure kan variëren afhankelijk van het type dakgoten dat je hebt en de specifieke omstandigheden van je huis. Raadpleeg altijd de handleiding van de fabrikant of zoek professioneel advies als je twijfelt over de juiste reinigingsmethode.

Zelf aan de slag? Download ons gratis e-book

Heb je besloten om zelf aan de slag te gaan, bieden we je graag de hulp. Download hier het gratis e-book: zelf je dakgoten schoonmaken en zie de exacte stappen die je moet volgen. Veel succes!

Toch liever hulp van professionals?

Dat snappen we maar al te goed. Je woning is zeer kostbaar en fouten zitten in een klein hoekje. We denken graag met je mee. Heb je vragen? We beantwoorden ze graag. Vul dit offerteformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op voor een vrijblijvend voorstel op maat!

Hoe kunnen we je van dienst zijn?​

Vraag direct een prijsvoorstel aan of neem contact op voor alle mogelijkheden. We helpen je graag verder!

Koen Doppenberg